Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Melding om navnevedtak i Steigen kommune

20.05.09
Statens Kartverk har gjort vedtak på skrivemåten av 9 stedsnavn i Steigen.

Melding om navnevedtak i Steigen kommune
 

I navnesak 31/2004 i Steigen kommune har Statens kartverk i dag gjort vedtak på skrivemåten av 9 norske stedsnavn, slik det fremgår av vedlagte navneliste. Saken ble reist i etterkant av navnesak 22/2004 hvor navneleddet - skjær ble behandlet. Vedtakene er fattet etter tilråding fra Statens navnekonsulenter Nord-Norge i brev av 30.09.2009 og etter §4 første ledd.

Etter §10 i lov om stadsnamn kan vedtak om skrivemåten påklages av dem som etter §5 første ledd bokstav a til c har rett til å ta opp saker om skrivemåten av stedsnavn. Klagefristen er satt til 3 - tre - uker fra meldingen om vedtaket er kommet frem til mottaker. Dersom denne meldingen skjer ved offentlig kunngjøring, starter klagefristen fra den dagen vedtaket ble kunngjort første gang.

Steigen kommune skal sørge for at vedtakene blir gjort kjent for de parter i kommunen som har klagerett etter §10 første ledd i loven. For vedtak om skrivemåten av bruksnavn, skal kommunen sende skriftlig melding direkte til grunneier.

Eventuell klage skal sendes via kommunen til Statens kartverk Bodø, som er det organet som har fastsatt skrivemåten. Klagen bør grunngis (jfr. forvaltningsloven §32 andre ledd). Når man tar opp en klagesak, gjelder de samme saksbehandlingsregler som for navnesaker ellers.

Dersom vedtakene blir opprettholdt, sender kartverket saken videre til ei særskilt klagenemd oppnevnt av Kulturdepartementet. De som har klagerett, har rett til å se saksdokumentene, som er arkivert hos vedtaksorganet. Det er anledning å søke om utsatt iverksetting av vedtaket til klagefristen er ute eller klagen er avgjort.

Vi vil minne om de reglene stedsnavnloven har om plikt til å bruke vedtatte skrivemåter, jfr. §9, spesielt første setning, som har denne ordlyden:

Når skrivemåten av eit stedsnamn er fastsatt etter denne lova og ført inn i stadsnamnregisteret, skal han brukast av eige tiltak av dei som er nemde i §1 tredje ledd.  

Det vil si at alle organer for stat, fylkeskommune og kommune samt selskaper som det offentlige eier fullt ut må bruke de vedtatte skrivemåtene.


        Navn:                                                                Nytt navn:

1. Sennepskjeret                                                    Sennapskjæret 
2. Vinknesskjer                                                       Vinkenesskjæran  
3. Seiskjeran                                                           Seiholmen   
4. Kalvskjeran                                                         Kalvskjæran    
5. Sildvikskjeret                                                      Silvikskjæret 
6. Karvikskjeret                                                       Karviskjæret 
7. Gulliskjerkallen                                                  Gulliskjærskallen 
8. Langskjeret, Litl Langskjæret                         Litl-Langskjæret
    Litllangskjæret
9. Brennhaugskjeret, Brennhågskjeret             Brennhågskjæret