Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Flere kan få bostøtte fra 1. juli

10.07.09
Nye regler gjør at flere kan søke om denne støtten fra 1. juli 2009.

Bostøtte er en statlig økonomisk støtteordning for dem som har høy boutgifter og lav inntekt.
Nye regler gjør at mange flere vil ha rettigheter etter denne ordningen fra 1. juli i år.
Bostøtte er en rettighet, og det er enkelt og ubyråkratisk å søke. Husbanken forvalter ordningen, men det er kommunen som mottar og behandler søknadene.

Hvem kan få bostøtte?
Har du høye boutgifter og lav inntekt, kan du kvalifisere for bostøtte. Alle over 18 år kan få støtte, med unntak av studenter uten barn og militære. Disse har egne ordninger.

Boligen du søker støtte for, må være en godkjent helårsbolig. I tillegg må det være en selvstendig bolig med bad/toalett, kjøkkenfunksjon og egen inngang. Hvis du leier et rom i en annens bolig, kvalifiserer du altså ikke for bostøtte.

Størrelsen på bostøtten er tilpasset de reelle utgiftene og inntektene i husstanden. Støtten øker når utgiftene øker, men det er en nedre og øvre grense for hvor mye støtte du kan få. Du må betale en del av boutgiftene selv. Størrelsen på den egenandelen er avhengig av husstandens samlede inntekt. I boutgiftene inngår blant annet husleie, fellesutgifter i borettslag, renter, avdrag og vanlige gebyrer på boliglån samt en del andre utgifter for dem som bor i enebolig.

Behovsprøving
Bostøtten er behovsprøvd, og det er skattbar inntekt fra siste tilgjengelige ligning som legges til grunn. Fra første juli øker både grensene for hvor mye man kan tjene, og maksimalt beløp en kan få utbetalt.
Alle som har lav inntekt og høye boutgifter bør derfor ta kontakt med boligkontoret i kommunen for å høre om en kan være støtteberettiget for bostøtte.

Søknad
Bostøtteskjema finner du ved kommunens sosialkontor.
Du når oss på telefon 75 77 88 35.
Søknad med dokumentasjon sendes: Steigen sosialkontor, 8283 Leinesfjord. Merk konvolutten "Bostøtte".
Første søknadsfrist etter de nye reglene er 14. juli. Deretter er søknadsfristen den 14. i hver måned.
Bostøtte blir utbetalt ca. den 10. hver måned.

Du finner mer informasjon om bostøtte på Husbankens nettsider, husbanken.no. Der kan du også laste ned søknadsskjema.