Flyttingen til Nordfold
Overflyttingen av barneskolen til Nordfold gikk rimelig greitt. Det avgjørende var grundig forberedelse, en meget aktivt og hjelpsom teknisk avdeling og personalet som stod på så svetten rant. Gode flyttekartonger, meget god merking, og god organisering under selve flyttinga var også viktig. Det viste seg at det også var avgjørende at foreldrene fikk riktig og nødvendig informasjon.
Vel nok er det trangt med så mange elever, og spesielt trangt er det for lærerne og deres kontorarbeidsplasser, men i en overgangsperiode er de fleste enige om at dette går bra.
 
Stenging av rom for ungdomsskolen
Stenging av mange rom på skolen på grunn av helsemessige årsaker har vært et problem. Fordelen er at elevene er spredt over hele skolearealet, og dermed ikke blir pakket så tett sammen. Når det gjelder stenging har det vært spesielt vanskelig at gymsalen ikke kan brukes. Det er meget utfordrende for gymlærerne å få motivert elevene til utegymnastikk i svarte vintermørket. Vi har også fått nytt IKT-utstyr, noe som vi nå holder på å tilpasse lokalene på teorifløya. At svømmehallen har vært åpen har vært en stor lettelse. Ungdomskoleklassene har hatt prioritet, på bekostning av gjestesvømming fra de andre skolene.
 
Figuren PDF document ODT document   viser hvor mange rom som er stengt, og hvor klassene oppholder seg for tiden.
 
 
Hva som skal gjøres med skolebygget
Først og fremst skal taket renoveres. Kommunestyret har gjennom bevilgningene i budsjettet vedtatt at det skal legges et nytt flatt tak. Alt løst materiale på det gamle taket skal fjernes, og gesimsene (kantene rundt taket) skal forsterkes og forbedres. Så skal hele ventilasjonsanlegget oppgraderes. Dette er de mest omfattende arbeidene. For å få plass til et økende barnetrinn må det ombygging og tilbygging til på teorifløya. I tillegg setter Arbeidstilsynet krav til lærerarbeidsplasser og toalettforhold, og Branntilsynet har kommet med mange pålegg som må imøtekommes.
 
Tegningen  viser ellers hva som skal endres:

 
Hva skjer videre?
Restaurering av skolen vil starte i begynnelsen av mai. Og det er ventet at arbeidet er ferdig i mai 2010. Siden hele taket skal åpnes seksjonsvis, og nytt tak skal legges, må dette skje i sommersesongen, mellom mai og september. Ungdomsskolen har 6 klasser, og det er umulig å ha alle seks klassene på de gjenstående rommene, når en fløy i gangen blir utilgjengelig for bruk. Kompliserende faktor blir at lærerne og administrasjonen i en perioder vil miste sine nåværende arbeidsplasser. Nødvendig tilknytning til IKT-løsningen vil da innebære en utfordring. Montering av nytt ventilasjonsanlegg, samt en del elektrisk anlegg, vil gjøre at skolen periodevis er uten ventilasjon, og noen ganger elektrisitet i enkeltfløyer.
 
Slik situasjonen er, vil tre klasser bli nødt til å oppholde seg periodevis andre steder. Her har diskusjonen gått om dette skal være i enkeltbygg i Leinesfjord, i brakkerigg, eller at de flyttes til Leines. Et problem er at ingen enkeltbygg i Leinesfjord enda er klar for bruk, og blir valget Leinesfjord, må disse lokalene kanskje ombygges noe, klargjøres for IKT-bruk, og godkjennes av Helse- og miljøtilsynet. Arbeidstilsynet må også sette sitt godkjenningsstempel på løsningene.
 
Rent pedagogisk er det en fordel å holde ungdomsskoleelevene samlet. Det er noe elevene selv har uttrykt gjennom elevrådet. Sambruk av lærerne med Hamsun vg. skole og Kulturskolen har også betydning. Men dersom man ikke finner egnede rom i Leinesfjord, må minst tre klasser flyttes til Leines for ett år.
Det vil i nær framtid bli tatt stilling til rombruken i Leinesfjord, og hvor elevene skal være skoleåret 2009/2010. Ei gruppe er nedsatt for å jobbe med problematikken. Den består av ordfører, fagkoordinator oppvekst, representant fra teknisk avdeling, kommunelege I, rektor og verneombud. Fra skolens side er det stor lettelse over at man nå har sett kompleksiteten i å drive ungdomsskole i byggeperioden, og at det haster svært med å finne en løsning.
 
Aasmund Gylseth
Rektor