Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

TEMAMØTE OM NARKOTIKA

15.04.04
Kulturkontoret tok initiativ til et åpent temamøte om narkotika på Steigen sentralskole tirsdag 13.april der foreldre og politikere var spesielt invitert.
Arne Myrvold, kulturkonsulent Fred Eliassen og Bjørnar Helgesen.

Rundt 30 personer møtte opp for å høre Bjørnar Helgesen fra Stord fortelle historien om hvordan hans yngste sønn ble narkoman, og hvordan livet med en narkoman sønn har vært. Tidligere idrettspresident Arne Myrvold innledet temamøtet med å snakke om hvor viktig idretten er som aktivitetsmiddel for ungdommen. Integrering via ulike aktiviteter der ingen blir utstøtt.

Helgesen fortalte så om hvordan sønnen Bjørn ble narkoman som 17-åring. Hvordan en meget aktiv og skoleflink gutt forandret seg til et narkotikavrak. Om overdosene, angsten, redselen, sinnet , politiet og fortvilelsen de har måttet gjennomgå de siste årene. En sterk historie som gjorde inntrykk på forsamlingen. I dag har Bjørn (24) vært rusfri i ett år, fått seg kjæreste og er på behandlingshjem, og familien krysser fingrene for at det skal gå bra. Etter at Helgesen hadde fortalt sin historie ble det åpnet for spørsmål, og det folk lurte på var hvordan misbruket ble oppdaget, hvordan man takler slekt, naboer og venner og hva man gjør når man oppdager at en i familien er narkoman. Når ungene/ungdommen endrer adferd, blir aggressiv, bruker mye penger eller stenger seg inne på rommet kan det være et tegn på at noe er galt. Da er rådet fra Helgesen at man bør være ærlig og åpen både overfor den det gjelder og omgivelsene og ta kontakt med støttegrupper som det finnes mange av rundt omkring i landet. For all del må man ikke avvise den det gjelder, uansett hvor ille det blir. Det gjør bare galt verre. Onsdag fikk 10. klassingene på Steigen sentralskole høre den samme historien. Om lag 750 000 personer er i dag involvert i en rusmisbruker som familie eller venn.