Salgs- og skjenkebevillinger gis for 4 år av gangen og utløper 30. juni året etter at nytt kommunestyre tiltrer. Det vil si at nåværende bevillinger og event. nye bevillinger opphører 30. juni 2012. I Steigen er behandling av disse sakene delegert til formannskapet. For hver bevilling skal det være en styrer og en stedfortreder som skal godkjennes av kommunen (delegert til administrasjonen).  Disse må avlegge kunnskapsprøve for å bli godkjent.
Det koster kr. 300,- å ta en slik prøve. For å avlegge slik prøve er det bare å kontakte servicekontoret på tlf. 75778800 for å avtale tid og sted.

Pensum
Salgsbevilling:
Krever kunnskaper om innholdet i bestemmelser i alkohollovens kapitler 1,3,7,8 og 9 samt forskrifter gitt med hjemmel i bestemmelsene i disse kapitlene. Hvis det ønskes ytterligere forklaring til lovteksten og forskriftsteksten anbefales det å lese "Rundskriv IS-5/2008, Håndbok i alkoholloven m.v." som fås kjøpt i bokhandelen og kan lastes ned fra nettet.

Skjenkebevilling: Krever kunnskaper om innholdet i bestemmelser i alkohollovens kapitler 1, 4, 5, 7, 8 og 9 samt forskrifter gitt med hjemmel i bestemmelser i disse kapitlene.

Avleggelse av prøven
Selve prøven er utformet som en flervalgsprøve, dvs. kandidaten kan velge mellom flere svaralternativer til hvert spørsmål, hvorav ett er korrekt.  Ved oppmøte  skal gyldig legitimasjon og kvittering for innbetalt gebyr.
Prøvetiden er fastlagt til 45 minutter.

Utstedelse av bevis
Ved bestått prøve vil det bli utstedt et bevis. Beviset må oppbevares, da det tjener som dokumentasjon for at innehaver har den nødvendige kunnskap om alkohollovgivningen. Beviset er gyldig på ubestemt tid. Prøvene er ulike for henholdsvis salgs- og skjenkebevilling.


Steigen kommune har også en ordning med skjenkebevilling for en enkelt anledning. Slike kan gis til forskjellige enkeltarrangementer. Søknad om slik bevilling skal være kommunen i hende 14 dager før det aktuelle arrangementet. Minstegebyret for en bevilling er kr. 400,-,. ellers regnes det ut fra omsatt mengde alkoholholdig drikk. Også her skal det være en ansvarlig for skjenkingen, men det er ikke krav om kunnskapsprøve ved enkeltanledninger.

Saksbehandler for salgs- og skjenkebevillinger for en enkelt anledning er Monica Steinbakk og saksbehandlingstid er 14 dager.

Faste salgs- og skjenkebevillinger behandles av formannskapet og saksbehandler for disse er Elin B. Grytøyr.
Alle salgs-og skjenkebevillingene i Steigen kommune gjelder fram til 30.06.12. For å kunne skjenke eller selge alkoholholdig drikke etter denne dato må bevillingshaver ha fått en ny bevilling. Søknadsfristen er 1. april 2012.
Søknadene blir behandlet i formannskapet i løpet av juni 2012.

Søknadsskjemaer

Ruspolitisk handlingsplan 2006-2009