Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

ROMJULSTREFF FOR UNGDOM

30.12.05
Over 40 unge mellom 18 og 35 år møtte opp på Engeløystua Hotell i Steigen 2. juledag da Steigen kommune arrangerte romjulsball for ungdom.

Hensikten med treffet var - foruten å gi ungdommen en positiv sammenkomst - å få tilbakemeldinger til strategisk kommuneplan fra ungdom med forskjellig bakgrunn. Både utflyttere, innflyttere og tilbakeflyttere skulle få si hva som bar bra eller ikke bra med å bo i Steigen kommune. Og innledningsvis skulle en representant for disse gruppene fortelle sin historie. Men først ønsket ordfører Berit Woie Berg velkommen til romjulstreff med en kort orientering om planarbeidet og ståstedet til kommunen både befolkningsmessig og økonomisk.

- Det var skikkelig artig at så mange kom hit i dag. Dere representerer en viktig gruppe fordi det er deres framtid her vi som politikere skal stake ut kursen for de nærmeste årene. Derfor er det svært viktig at vi vet hvordan dere ønsker at kommunene skal være i framtida, sa Berg blant annet.

Torgeir Nilsen fortalte om sin vei fram til ferdig utdannet fysioterapeut i både Norge og Nederland, og livet i storby kontra oppveksten på en gård på Engeløya i Steigen. Han viste også en flott bildeserie som en imponert kollega hadde tatt under et vikariat i Steigen og som viste et glansbilde av kommunen.

- Jeg var aldri i tvil om hvor jeg skulle ende opp. Tvilen gikk mer på hvor lang tid jeg skulle bruke før jeg vendte hjem til Steigen. Og jeg vil gi kommunen ros for måten jeg ble mottatt på. Jeg har tro på rekruttering til både landbruket og fiskeriene og at det kan etableres nye arbeidsplasser i kommunen, men vi er avhengige av en felles arena. Et allhus på Storskjæret ville vært helt topp, sa blant annet Torgeir Nilsen som representerte tilbakeflytterne.

Eva Bakkeslett representerte innflytterne. Hun er født i Ramsund i Nordland, men har bodd flere steder i Norge, Sverige og England før hun kom tilbake til Nordland. Hele tiden hadde hun med seg en "pose med røtter" bestående av natur, lukter, lys, humor og det som man ser ut av vinduet når man står opp om morgenene. En bilferie gjorde henne oppmerksom på øya med det spennende navnet Engeløya. Dit måtte hun dra en gang, og dit kom hun. Et hektisk liv i London med hattefabrikk og familie ble byttet ut med et nedlagt småbruk i Steigen. Den ideelle oppvekstplassen for deres to barn.

- Jeg har aldri bodd lenger på samme plass enn de vel 6 årene her i Steigen, og det må bety at dette er en god plass for oss å bo. Jeg har begravd posen her, og det angrer jeg ikke på. Av og til har jeg tenkt på hva som kunne ha skjedd om vi hadde havnet et annet sted, men jeg ser ikke for meg at vi kunne fått det bedre. Nå håper jeg vi kan få etablert en folkehøgskole for ?eldre? i kommunen, sier billedkunstneren som verken kjente noen eller hadde slekt i Steigen før de slo seg ned her.

En runde med quiz og spørsmål om Steigen kommune ble avløst av julelunsj spandert av Steigen kommune før ungdommen selv fikk slippe til. Inndelt i grupper skulle de si noe om hva som gjør Steigen til et godt sted å være (1), hva som skal til for at de fortsatt ville bo der i 2015 (2), hva kommunen må kunne tilby (3) og hvordan man kan oppnå visjonen om Steigen i 2015 (4). Svarene ble natur og lave bokostnader på det første spørsmålet, lett å etablere seg og gode skole- barnehagetilbud på det andre, IKEA og gode kultur- og fritidstilbud på det tredje og til slutt trygghet og frihet i tillegg til en gruppe som mente at kommunen vil være ledene innen produksjon av olje og gass i 2015!!!

- Dette er et meget bra tiltak, men det burde vært noe lignende før vi reiste fra kommunen med alle de negative signalene som var da. Derfor bør også ungdomsskoleelever få komme neste gang, og det bør bli årlig. Kommunen viser at de bryr seg om oss, og det er bra. Vi savner imidlertid et felles møtested, et allhus. Og det er viktig at det er voksne som har initiativ til å holde liv i aktiviteter. Et slikt møte har derimot ingenting å si for valg av utdanning. Vi utdanner oss ikke for å komme tilbake, men for å bli det vi har lyst til. Så får vi se om kommunen har slike arbeidsplasser, sier studentene Kristian Kristensen (18), Karl Falch (21), Josefine Falch (19) og Charlotte Kristensen (19).

- Vi synes også dette er et bra tiltak, men det er arbeidsplasser som teller til slutt. Alt det andre kan Steigen matche. Det var også interessant å høre om Eva og hennes valg. Vi får håpe folkehøgskolen hennes kommer en dag, da kan vi kanskje få jobb der, sier Elisabeth Keilegavlen (23) fra Stavanger og Halvard Stendal (23) fra Steigen som studerer i Levanger og skal gifte seg til sommeren.