Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Opplevelser

Her er noe av det du kan se / oppleve i Steigen.

Steigen Bygdetun
Bygdetunet ligger på laskestad på sørsiden av Engeløya. Til bygdetunet hører også Skagstad gamle skole, som ligger på Skagstad på nordsiden av Engeløya.
Bygdetunet har fin gjenstandssamling i doktorgården "Breidablikk". Museumshage med gamle urter. Doktorfruens lille cafe er åpen i sommersesongen.

Kontakt:                 Salten Museum, Prinsensgt. 116, 8005 Bodø.
Besøksadresse: Laskestad, 8289 Engeløya.
Telefon:                75 52 16 40/48 29 96 63
Faks:                     75 52 58 05
Epost:                    post@saltenmuseum.no

Prestegårdshagen
ligger på høyre side av veien ned til Steigen Bygdetun, og er åpen for publikum. Hagen ble anlagt i 1872, og inneholder mange sjeldne trær og blomster, den geografiske beliggenheten tatt i betraktning. Her finnes eiketrær, blodbøk, hestekastanje med mer.
I lia bak Laskestad skole (på motsatt side av veien) ligger Norges nordligste hasselskog.

Langstein
Når du drar vestover fra bygdetunet passerer du øyas butikk og bensinutsalg. Ca 500 meter etter, hvor landskapet åpner seg opp igjen, finnes Nord - Norges høyeste bautastein på høyre siden av veien.
Den markerer sannsynligvis grensen mellom to gårder, men kan også ha forbindelse med gravhaugnen på motsatt side av veien.

Steigen Fortidspark
Hvis en fortsetter forbi Langsteinen, kommer man til Steigen kirke. Her er et av utgangspunktene for Steigen Fortidspark. Det andre startpunktet er ved Vollmoveien (parkering).
Ved å følge jordvollen utover vannet (husk at det er stor forskjellpå høyvann og lavvann) koomer man til Hagbartholmen, som spiller en viktig rolle i sagnet om Hagbart og Signe.
Her ligger fler graver, blant annet flatmarksgraver. I noen av disse er det gjort rike funn. En del av gravene er synliggjort for publikum.
Ved kirken ligger også Sigarshaugen, som er Nord - Norges største gravhaug/tinghaug. Øst for denne igjen ligger gårdshaugen på Steigen. Her har sannsynligvis lagmannssetet for Hålogaland (Nordland og Finnmark) ligget.
I ly av Steigberget ligger Vollmoen, som i dag er amfiscenen for sagaspillet, og som også er et av Nord - Norges viktigste fornminne. Her finnes et ringtun fra ca år 660 e.Kr. med 16 hustofter. I sørvest ned mot sjøen ligger store gravhauger.
Dersom man fortsetter langs hovedveien kommer man til to store nausttufter like under Steigberget. Nausttuftene stammer fra jernalderen.
Det er også mulig å følge fornminnestien gjennom skaret bak Vollmoen og over til Bø-anlegget. Dette ringtunet består av minst 7 hustufter. Dagens fylkesvei går rett gjennom området. Tunanlegget er datert til ca 300 år e.Kr., og kan ha vært forløper for Vollmo-anlegget. Det er også funnet en krigergrav fra eldre jernalder i området. Denne ligger i utkanten av feltet. Fra Bø-anlegget ser man Grådussan med Batteri Dietl mot vest.

Steigen kirke
Steigen kirke, er om sommeren en åpen veikirke. Den er vakkert bygget i mur. Den gamle delen av kirken ble bygget mellom 1200 og 1300 år e.Kr. Man kan se rester av de gamle murene i sørenden av kirken.
I 1658 brant kirken ned etter et lynnedslag, men noe av det gamle inventaret er bevart på Tromsø museum.
Utgravninger under kirken kan tyde på at der kan ha stått en enda eldre kirke i området. Det er blant annet funnet en kirkegård som kan dateres til midten av 1000 tallet.
Hovedskipet slik det står i dag - ble bygget i 1869 - og representerer en utvidelse av den gamle kirken fra 1300 - tallet. 

Russerstøtta
ligger like før du kommer til Bø fra sørsiden av Engeløya. Avkjøringen er merket. Minnesmerket ble reist av gjenlevende russiske krigsfanger, etter andre verdenskrig, til minne om de over 500 som ikke overlevde krigen. Det lå en stor fangeleir i dette området.

Bøsanden 
er en vakker sandstrand, som ligger noen hundre meter nordover fra festningsskiltet.

Skagstad gamle skole 
Fortsetter en videre nordover fra Bø gjennom skaret, kommer man etterhvert til Skagstad gamle skole, som inngår i Steigen Bygdetun. For en eventuell omvisning her, kontaktes Salten Museum.

Løvøy Gamle handelssted
har vært bebodd siden tidlig vikingtid, og var skipperleie allerede i middelalderen. Sin storhetstid som handelssted og gjestgiveri hadde stedet først og fremst på begynnelsen av 1800-tallet da det var sentrum for haugianerbevegelsen i Nord-Norge.

Runesteinen fra 800- eller 900-tallet står godt synlig fra leia gjennom Løvøysundet, og er den nordligste runesteinen i verden som fortsatt står på sin opprinnelige plass.

Sjeldne plantearter og et variert fygleliv. Løvøy er svært interessant både botanisk og ornitologisk. Den har en påfallende konsentrasjon av interessante og tildels sjeldne plantearter. For hjertegress er Løvøy det nordligste voksestedet i Norge. Et rikt og variert fugleliv gjør øya til en opplevelse. Havørnbestanden i Løvøyvær er tallrik og utvilsomt blant de tetteste i landet. Handelsstedet har åpent for omvisning og overnatting på bestilling.
Tlf.: 75 77 78 34

Brennviksanden
er en mer enn to kilometer lang sandtrand omkranset av ville fjell og flott natur. Merket avkjørsel i Brennvik, tre kilometer før Leines / Helnessund.

Istoppen i Helldalen

Batterie Dietl