Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

KAN ENDRE HISTORIEN

18.10.04
Elever ved Steigen sentralskole kan ha funnet både den lenge omsøkte høvdinggården på Engeløya, unike sjøforsvarsverk som ikke tidligere er funnet i Norge og kanskje opprinnelsen til Steigen-navnet.

Mandag 11. oktober ble elevene fra 9.trinnet ved Steigen sentralskole informert om de oppsiktsvekkende funnene den danske arkeologiprofessoren Ole Grøn mener å ha funnet på satellittbildene skoleklassene i Steigen har fått tatt av deler av Engeløy i forbindelse med prosjektet ?Fra vikingtid til cuyberspace?. Grøn, som er professor i arkeologi og spesialist på tolking av satellittbilder, tror nemlig at de har funnet spesielle undersjøiske forsvarsverk fra vikingtiden (eller tidligere) på havbunnen utenfor Engeløya. Slike seilsperrer har ikke vært funnet i Norge tidligere, men derimot i Danmark og i Baltikum. Derfor er funnene (dersom de er reelle) ganske sensasjonelle. Professor Grøn har også en teori om at Steigen-navnet kan komme fra disse seilsperrene. De plassene i Danmark hvor lignende funn er gjort heter alle noe med steig-/ steg- eller lignende. Han tror også at de kanskje kan ha funnet den lenge omsøkte høvdinggården på Engeløya. Avtrykk som ligner slike gårdstun er funnet på satellittbildene like nedenfor revefarmen som ligger mellom Vollmoen og riksvegen. Om så er tilfelle vil bare en utgraving kunne gi svar på.

Prosjektet ?Fra vikingtid til cybespace? går i korte trekk ut på å vise hvordan ny teknologi kan brukes for Målet er å skape lokal identitet og IT-kunnskap blant ungdom i en distriktskommune. Bruk av GPS (satellittbasert posisjonsangivelse) og satellittfotografering til kartlegging av kulturminner er hovedelementene i prosjektet.

- Vi har fått rundt 250 000 kroner (fra IT-Nordland) til prosjektet, og det meste har gått til innkjøp av satellittbilder og GPS-utstyr. Prosjektet har betalt reisene til blant andre Ole Grøn og så håper vi at 10 elever skal få besøke NAROM på Andøya for å se hvordan slike satellittbilder blir til. Dersom resultatene viser seg så oppsiktsvekkende som vi nå aner at de kan gjøre, så er pengene vel anvendt. Det viser også at litt ?høytflygende? prosjekter også kan være verdt å satse på, sier prosjektleder Kjersti Gylseth.

(Quickbird - copyright: Digital Globe)
To satellittbilder som viser det området Ole Grøn tror høvdinggården kan ligge i (mellom Vollmoen og veien) og sjøforsvarsverket som sperrer denne bukta nær Våg.

Begge foto: Aasmund Gylseth
Bilder fra feltarbeidet som viser arkeolog Ole Grøn (t.v.) og fylkesarkeolog Martinus Hauglid som undersøker en prøve mens Ole Grøn ser på.

 Foto: Gunnar Grytøyr
Noen av elevene sammen med prosjektleder Kjersti Gylseth (nr. to fra venstre) og ordfører Berit Woie Berg (t.h.).