Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

GRETA SOLLIE FIKK PRIS FOR ENGASJEMENT

23.10.05
Greta Sollie (67) fra Steigen har fått "I-farta-prisen" for 2005, en pris som Norges Bygdekvinnelag deler ut hvert år til en ildsjel i Norge. Seremonien fant sted på Kielferga "Kronprins Harald" i midten av oktober.

Det var Steigen Bygdekvinnelag som hadde foreslått den kvikke og engasjerte damen fra Våg på Engeløya. Forslaget gikk videre fra Nordland Bygdekvinnelag til "finale" i Norges Bygdekvinnelag, og de fant altså Greta verdig denne prisen. Vanligvis deles den ut på årsmøtet, men i år var altså seremonien flyttet til Kielferga der 300 damer fra Norges Bygdekvinnelag deltok på et seminar.

- Det var ganske sterkt, jeg er jo ikke medlem i bygdekvinnelaget engang. Og jeg ble veldig flau da begrunnelsen ble lest opp, det var jo en ren skryteliste. Men prisen er et håndslag for dugnadsinnsats, og jeg føler at jeg tar imot denne prisen på vegne av alle som jobber dugnad i Steigen. Dugnaden er limet som holder bygda sammen, og vi kan ikke tillate at det forsvinner. Derfor er slike priser viktige, selv om det var litt pinlig å motta en slik selv, sier Greta Sollie som mener hennes sterke kort som dugnadsleder er evnen til å mase på de som må mases på.

Greta er født i Steigen, men har bodd flere år både i USA og Afrika i tillegg til flere plasser i Norge. Og merittlisten hennes er lang. To tettskrevne sider beskriver noe av det den engasjerte damen har holdt på med, og som har gitt henne denne prisen. Etter at hun sluttet som rektor ved Laskestad skole er det særlig prestegårdshagen, Fotefar mot nord-stien, historielaget og Steigen sagaspill (styreleder siden 2003) som har engasjert Greta.

- Da jeg var innom prestegårdshagen for 3 år siden ble jeg smertelig klar over at her måtte noe gjøres. Vi satte i gang og nå kan alle se hvor flott denne hagen egentlig er. Ikke minst takket være gode naboer som stilte med traktor, motorsag, muskelkraft, kaffe og kaker og masse godt humør. Det er det som gjør slikt dugnadsarbeid så artig, sier prisvinneren.

- Har du alltid vært engasjert?

- Jeg er født slik. Det er nok arvelig også. Både foreldre og onkler har hatt interesse for historie, og så bor jeg jo midt i Steigens historie. Siden jeg var liten har jeg hørt om Lodin Ongull og Sigurd Raneson, og nå har vi en flott bok om sistnevnte som historielaget har laget. Dessuten liker jeg at det skjer noe rundt meg. Jeg liker å finne grenser og gjerne strekke dem litt. Kanskje som følge av at jeg og min søster ble oppdratt som gutter og dratt med på både fisketurer og skytebane nesten fra vi kunne gå. Da jeg var 6 år fikk vi en bror som overtok, men da var antakelig ?skaden? gjort, ler Greta som har bygd hus på hjemgården.

Takket være god lokalkunnskap, lokalhistoriekunnskap og årvåkenhet fikk Greta i siste liten stoppet bygging av parkeringsplass utenfor skola på Laskestad, på et område hvor det høyst sannsynlig befinner seg et stort gårdstun fra vikingtid. Greta tok kontakt med historieinteresserte folk på Laskestad skole og i kommunen for å få rede på hvordan dette best skulle håndteres, og rektor på skola lot falle følgende ordre: "Sætt ho Greta på saken!".

Dette sier litt om hvordan kommunens folk ser på Gretas integritet og kyndighet. I dette spesielle tilfellet tok hun direkte kontakt med fylkesarkeolog Martinus Hauglid, som så igjen tok affære og fikk stoppet byggingen. I dag venter man på finansiering for å starte utgravninger. Dette er et godt eksempel på at Gretas grunnholdning er å ta ansvar, gå høyt opp på banen, skaffe seg kunnskaper og vinne på saklighet og grundighet, skriver forslagsstiller Steigen Bygdekvinnelag blant annet om prisvinneren.