Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

ENOKSENS ARBORET ER OFFISIELT ÅPNET

18.07.05
På Skjelstad i Steigen finnes en samling tresorter som er unik i Nord-Norge, og kanskje i hele Norge. Einar Enoksen (83) har i løpet av 52 år samlet, plantet og stelt de nå over 80 forskjellige vekstene som finnes der. Tirsdag 12. juli ble Enoksens Arboret offisielt åpnet av fylkesskogsjef Ørnulf Kibsgaard.

En skikkelig sørvest kuling klarte å stoppe både ferger og hurtigbåter i Nord-Salten, men ikke de nesten 50 personene som troppet opp på Skjelstad i Steigen for å være med på den offisielle åpningen av Enoksens Arboret. Kanskje viste dette også hvorfor Enoksen har fått til alle treslagene på akkurat denne plassen som er skjermet for vær og vind av både terrenget og store sitkagraner. Arboretet er en treslagsamling med over 80 ulike arter, noen helt unike i Norge og særlig i Nord-Norge. De fleste sortene har ikke naturlig utbredelse i Norge, men kommer fra Japan i øst til Amerikas Stillehavskyst i vest. Tilslaget av eksotiske treslag er imponerende. Skogbrukssjef i Nord-Salten Gjermund Laxaa ønsket velkommen før fylkesskogsjef Ørnulf Kibsgaard foretok den offisielle åpningen og ga Einar Enoksen ei bok om skoghistorie som takk for innsatsen.
- Jeg har bare hørt snakk om denne treslagsamlingen tidligere, men nå er jeg skikkelig imponert. Enoksen har fått treslag til å vokse her som ingen av planteskolene i Norge har klart å få til. Det er en kombinasjon av kunnskap, gode vekstforhold og en ubendig entusiasme som har gitt Steigen denne fantastiske og unike samlingen. Nå blir utfordringen å gjøre den kjent for "resten av verden", sa Kibsgaard etter rundturen i arboretet som Einar Enoksen ledet.


Einar Enoksen (84 i august) er født og oppvokst på Skjelstad i Steigen, og det er på heimgården han har etablert arboretet sitt. Etter en kort periode som lærer i Steigen flyttet han på 50-tallet til Porsgrunn der han har bodd siden. Hver sommer reiste han imidlertid til Steigen for å plante nye trær ? eller stelle med de som han allerede hadde plantet. De første trærne ble plantet i 1953 og siden har det bare blitt flere og flere.
- I begynnelsen plantet jeg frø som jeg avlet fram inne, men for å spare tid har jeg de senere årene importert planter fra planteskoler rundt om i verden. Det er eventyrlig for meg at Steigen kommune har tatt på seg ansvaret for å vedlikeholde dette arboretet slik at det blir tilgjengelig for folk flest, og at det ikke forringes. Dette er en stor dag for meg, og jeg er særlig stolt over den flotte tavla som er kommet opp her, sa Einar Enoksen og takket slekta for god hjelp.

Skogbruksetaten i kommunen har i nært samarbeid med Enoksen registrert og merket de ulike treslagene samt opparbeidet stier, rasteplass og informasjonstavle. Einar Enoksen har gjort en kjempeinnsats for å bygge opp og vedlikeholde denne unike plantesamlingen og vi håper den kan være til kunnskap, glede og nytte for allmennheten.
- Det er et formidabelt ansvar vi har tatt på oss, men dette er så spesielt at vi ikke kan la det forgå ? eller forbli et privat anliggende. Her har vi masse skoghistorie på et lite område, og det vil være en oppgave for oss å få til et samarbeide med skolene i området slik at de kan nyttiggjøre seg den kunnskapen som ligger i dette fantastiske flotte arboretet, skogbrukssjef i Nord-Salten Gjermund Laxaa.

Skogbruksetaten vil også takke for positiv velvilje fra grunneierne og for økonomisk støtte til dette prosjektet fra Nordland fylkeskommune - kulturavdelingen, Det Norske Skogselskap, Fylkesmannen i Nordland - landbruksavdelingen og Steigen kommune.

Treslagene i Enoksens Arboret:

Edelgranarter, Abies...: Vanlig edelgran, Purpuredelgran, Balsamedelgran, Coloradoedelgran, Kjempeedelgran, Nikkoedelgran, Koreagran, Fjelledelgran, Normannsgran, Praktedelgran, Nobelgran, Veitchigran + 3 ukjente edelgranarter.

Granarter, Picea...: Norsk gran, Kvitgran, Kjeglegran, Engelmannsgran, Lutzgran, Svartgran, Serbergran, Orientgran, Blågran og Sitkagran.

Furuarter, Pinus...: Banksfuru, Cembrafuru, Contorta (vrifuru), Contorta (innlandsformen), Jeffreyfuru, Buskfuru, Svartfuru, Silkefuru, Norsk furu og Bergfuru.

Lerkarter, Larix...: Europeisk lerk, Japansk lerk, Amerikansk lerk og Sibirsk lerk.

Andre bartrearter: Douglasgran, Fjellhemlokk + 3 ulike sypressarter og 3 ulike thujaarter.

Løvtrearter: Spisslønn, Plantanlønn, Svartor, Ornesbjørk, Valbjørk, Blodbjørk, Hassel, Bøk, Ask, Amerikansk ask, Kjempepoppel, Vintereik, Sommereik, Småbladet linn, Tartarleddved, Alm, Granmarasal og Svenskasal.

Her er noen bilder fra åpningen av arboretet som starter med Einar Enoksen, Gjemund Laxaa og Ørnulf Kibsgaard ved informasjonstavla. Bildene er tatt av Gunnar Grytøyr.