Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

DEMENSPROSJEKTET OFFISIELT ÅPNET

09.09.04
Tirsdag 31. august foretok ordfører Berit Woie Berg den offisielle åpningen av det store demensprosjektet Steigen kommune er vert for. Det skjedde på KUN med representanter fra deltakerkommunene og fagfolk tilstede.

- Det er spennende å sette i gang et så stort forskningsprosjekt her i kommunen. Jeg tror koblingen mellom forskning og vanlige arbeidsplasser er kjempeviktig. Det gir en kontinuerlig læringsprosess. Målet med prosjektet er jo å bedre hverdagen for de demente mens drivkraften blir entusiasmen hos de som gjennomfører prosjektet. Det er viktig å bryte ned barrierer som helsevesenet selv har bygd opp over tid og starte å lære av hverandre, sa Berg og ønsket lykke til med prosjektet.

Kommunelege 1 i Steigen, Fred Andersen, tok så en gjennomgang av prosjektets historie og innhold. Og kort fortalt er 9 kommuner i Nordland og Troms med i et prosjekt som skal prøve å finne ut om strukturert aktivisering og stimuli kan bedre hverdagen til demenspasienter. De skal også kartlegge tilveksten av demens og se om en mye brukt medisin har noen effekt. De skal også prøve ut metoder for diagnostikk, oppfølging og behandling av demenspasienter. Sømna, Brønnøy, Vefsn og Lenvik er kontrollkommuner som skal fortette sin omsorg som før mens Fauske, Vestvågøy, Sortland, Ballangen og Steigen er såkalte intervensjonskommuner der de demente får ekstra oppfølging. Det er pasienter som får diagnosen demens etter 1. september 2004 som kan være med i prosjektet, men deltakelsen er helt frivillig. Målet er at alle skal følges i minst ett år.

Prosjektet ledes fra Steigen kommune med Fred Andersen som faglig ansvarlig, sykepleier Eva Johansen er ansatt som prosjektkoordinator og Herdis Svendsen og Merethe Hjertø er testtakere som skal reise rundt i alle 9 kommunene og ta tester av pasientene som deltar i prosjektet. En så omfattende demensundersøkelse har aldri tidligere vært gjennomført, så den vil gi uvurderlig kompetanse til helsepersonellet i deltakerkommunene samtidig som den vil skape faglig interesse.

- Alle må føle at dette er "vårt" prosjekt, at vi får noe igjen for å delta. For det vil koste noen ekstra kroner og arbeid, men det er verd både pengene og slitet, sa Fred Andersen før overlege Samuel Hykkerud ved geriatrisk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge forklarte hvilken kompleks sykdom demens egentlig er.

Se også tidligere artikkel om saken.


Første samling Berit Woie Berg åpner Fred Andersen Samuel Hykkerud