Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

DEMENSPROSJEKT TIL STEIGEN

05.06.04
Et tre-årig forskningsprosjekt om demens i ni nordnorske kommuner har sitt utspring, og skal administreres fra kompetansesenteret på Steigentunet.

Prosjektet har som mål å finne ut hva man kan oppnå med målrettede og systematiske stimuleringstiltak overfor pasienter med demens. I tillegg vil de undersøke om et av de mest brukte medikamentene ved behandling av demens har noen tilleggseffekt.

Kommunelege 1 i Steigen, Fred Andersen, er faglig ansvarlig for prosjektet. Studiet har stor samfunnsmessig betydning og er godkjent av Regional etisk forskningskomité i Tromsø og har fått Datatilsynets konsesjon.
Ca. 200 pasienter vil være involvert i undersøkelsen som har fått en startkapital på 400 000 kroner i forskningsmidler fra Universitetet i Tromsø (UiT), men det er søkt om prosjektmidler fra Stiftelsen for Helse og Rehabilitering i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening og Helse Nord. Tre personer fra Steigentunet er ansatt i deltids-/engasjementstillinger i prosjektet. Psykiatrisk sykepleier Eva Johansen er prosjektkoordinator mens hjelpepleierne Herdis Svendsen og Merethe Hjertø er ansatt som testteknikere. Alle tre har lang erfaring i demensomsorg via demensteamet på Steigentunet. I tillegg vil de få kurs/opplæring på UiT med oppstart neste uke. De to testteknikerne skal reise rundt i kommunene og i samarbeide med lokalt helsepersonell og pårørende systematisk teste pasientene hver fjerde måned. Dette er prosjektets viktigste oppgave ettersom det er dataene fra disse testene som avgjør kvaliteten på forskningsresultatene. En både komplisert og vanskelig jobb som koordinator har det daglige ansvaret for. Det er også meget viktig at de berørte kommunene følger opp prosjektarbeidet. Lokalt personell må nemlig sette av inntil ½ time 5 dager i uka per person som deltar, men dette vil etter hvert reduseres til gruppearbeid. Kløveråsen utrednings- og kompetansesenter skal stå for opplæringen av helsepersonellet i de respektive kommunene. Undersøkelsen retter seg mot personer med demens, som nettopp har fått sykdommen eller der det er mistanke om slik sykdom. Deltakelsen er helt frivillig og anonym.

De ni kommunene som er med i prosjektet er delt inn i to grupper. De såkalte intervensjonskommunene der pasientene får delta i målrettede tiltak er Fauske, Vestvågøy, Sortland, Ballangen og Steigen mens kontrollkommunene Lenvik, Vefsn, Brønnøy og Sømna skal drive sin eldreomsorg som tidligere. Med målrettede tiltak menes stimuleringstiltak som er tilpasset den enkelte pasients livserfaring og kunnskaper og som kan gi pasientene bedre livskvalitet. Derfor er det viktig å kartlegge bakgrunnen til hver enkelt grundig, et arbeid som gjøres i samarbeid med pasient, pårørende og helsepersonell. I tillegg vil halvparten av de som får målrettede tiltak også få vanlig medisin mens halvparten får såkalt placebo, eller narremedisin. Dette vil bidra til å kartlegge om medisinene har den forventede tilleggseffekt på sykdomsutvikling, en annen viktig del av prosjektet.

Forslag til stimuleringstiltak utarbeides av et ekspertpanel fra UiT, sykepleieskolen i Tromsø og en boveileder fra Steigentunet.

Dataene som blir samlet inn i prosjektet vil bli sammenfattet til en forsvarlig vitenskapelig analyse av Fred Andersen under veiledning av forskere fra UiT og Karolinska Institutet i Stockholm. UiT vil formelt eie dataene fra undersøkelsen for eventuell framtidig forskning.

Rådmann Roy Hanssen er med i styringsgruppa for prosjektet sammen med en representant fra Institutt for Samfunnsmedisin ved UiT og en overlege ved Geriatrisk avdeling på Universitetssykehuset i Tromsø. Kommunelege 1 i Steigen, Fred Andersen, er sekretær for gruppa.

Eva Johansen er ansatt som prosjektkoordinator

Merethe Hjertø og Herdis Svendsen skal utføre testene på de 200 pasientene som sier seg villig til å bli med i prosjektet.